Total Pageviews

Sunday, February 16, 2014

kalau aku menteri pendidikan...

jap nak bersihkan sawang2 kat blog neh....
takda masa aku nak menjenguk tempat aku merapu ni...

maklumlah, banyak kerja2 perlu dibereskan. kang ade plak cakap cikgu makan gaji buta je kan...huh....

malam ni terasa nak merapu.
sebenarnya menulis ni boleh me release kan tension. meluahkan segala yang terbuku di hati.

so malam ni aku berangan nak jadi menteri pendidikan negara isketambola. kang kalau aku berangan nak jd menteri malaysia kang, ade yang menyalahtafsirkan apa yang aku tulis, lalu aku akan dituduh sebagai pembangkang kerajaan, tak kenang budi...dan macam2 macam lagilah....

ok negeri isketambola ni, lebih kurang lah macam negara ni sistem pendidikannya. sudah cacamarba dek tangan-tangan gatal yang mementingkan kepentingan diri sendiri. pastu dispinkan pulak kesalahan diatas bahu orang lain...buat himpunan nak membantah sesuatu yang dirasakan tak sesuai, dikata pula nak memusuhi kerajaan...haih....


ok, pastu aku pun jadilah menteri pendidikan di negeri itu. memang banyak nak kena repair ni. dari segi sistem, dari segi dasar, dari segi warga kerja....ok take one step at a time....

mula-mula sekali aku buat adalah, aku akan kembalikan kredibiliti guru-guru di negeri isketambola ini. di negeri ini, guru-guru dipandang hina. guru-guru seperti singa takda gigi. boleh ditarik2 misai lalu diketuk-ketuk kepala sesuka hati. dulu, ada sekumpulan guru-guru dari kalangan graduan lepasan ijazah yang diberi peluang mengikuti kursus perguruan selama setahun sebelum boleh melangkah ke bidang perguruan. batch guru-guru ini memang dipandang hina oleh sesetengah aliran masyarakat. kononnya, menjadi cikgu itu last resort. ini adalah disebabkan faktor hasad dengki yang bersarang di dalam jiwa. almaklumlah, guru-guru ini bila masuk ke dalam sistem pendidikan, gaji yang diberi adalah mengikut kelulusan mereka di peringkat ijazah. oh hal gaji memang selalu diungkit-ungkit. memang tidak dinafikan, terdapat segelintir menjadi cikgu sebab dah takda kerja lain, tapi trust me, kalau kau takda jiwa cikgu, kau takkan dapat bertahan dalam dunia pendidikan walaupun itu last resort yang kau ada. 

ok jadi sebagai  menteri, aku akan turunkan kuasa merotan kepada guru semula. kembalikan hak untuk mendidik kepada mereka. mak ayah bukan main berdentum dentam salahkan cikgu kalau anak tak jadi manusia. kalau takut sangat cikgu-cikgu ni mendera, sediakan satu slot akujanji antara guru dan ibu bapa. senaraikan kesalahan-kesalahan yang boleh dirotan yang dipersetujui bersama. yang paling menyakitkan hati cikgu apabila diberi kerja rumah tapi tak dibuat. ingat suka-suka ke nak bg kerja rumah tu? itu sebagai latihan pengukuhan. nak bagi pandai anak awak jugak. bukannya nak mendera. ingat kalau cikgu bgi kerja rumah tu dia dapat sebutir emas ke setiap kerja yang disiapkan tu?? bukan suruh cuci jamban rumah cikgu pn, suruh buat kerja rumah je pun. aku akan cadangkan undang-undang, ibu bapa yang tidak mengambil tahu perihal pendidikan anaknya akan dikenakan penalti dibawah akta pengabaikan anak-anak. (negeri aku suka hati akulah nak buat undang-undang apa kan). jadi takdalah makbapak sesuka hati sikit-sikit nak menyaman kan. kita saman dia balik!!

jadi bila kepercayaan di berikan sepenuhnya kepada cikgu, maruah mereka dikembalikan, maka mudahlah aku nak memantau guru-guru di kementerian aku. aku akan jalankan ujian mental untuk semua guru-guru. pastikan they are in the best state of mind untuk mendidik anak bangsa. mereka yang dikenalpasti mempunyai masalah mental, akan diberi rawatan atau diberi option bidang lain. jadi tak wujud cikgu-cikgu gila yang mendera pelajar sesuka hati.lagipun, dah ada senarai hukuman YANG BOLEH dibuat diwartakan dalam pekeliling kepada guru-guru ini.

kemudian, sebagai menteri pendidikan, aku akan betulkan sistem PBS yang ada sekarang.(negeri isketambola pun ade PBS ye) memang menteri sebelum aku ni ngok biol. buat sistem takde pilot study. pegi jepun nak ikut sistem jepun. pegi amerika nak ikut sistem amerika. pegi new zealand nk ikut sistem new zealand. sebenarnya pergi berjalan je. tp nanti balik takde hasil orang query ye dak. jadilah sistem rojak.  untuk memperbaiki keadaan yang ada, aku akan buat team dan hantar ke negara-negara yang dikatakan mempunyai sistem terbaik di dunia. tak lupa juga aku akan hantar team ke negara jiran. aku akan arahkan team tersebut untuk buat kaji selidik bagaimana sistem pendidikan di negara mereka di implement, apa sejarah pendidikan, apa yang buat sistem pendidikan mereka berubah, dan banyak lagi kriteria lah. jadi bila balik, team-team ni akan bentangkan laporan dalam Suruhanjaya Pemurnian Sistem, bandingkan dengan sistem kita, bandingkan dengan adam resam dan masyarakat malaysia dan sediakan satu rangka sistem pendidikan. 
tak dilupakan, mengambilkira pandangan rakyat dalam survey. bukan stakat msyarakat bandar yang celik it, termasuk masyarakat luar bandar. bukan buat survey melepaskan batuk di tangga pastu tatau apa outcome. cit podah. 
ok aku hantar team je, aku takkan pergi mana-mana sebab aku tak suka travel. lagipun aku kena repair damage yang telah dirosakkan sekarang. PBS. macam-macam carutan boleh dikeluarkan dari nama ni tapi aku rasa tak perlulah kita carutkan. 
sistem ni memerlukan cikgu menyediakan eviden-eviden untuk setiap topik yang diajar. nampak macam bg kerja sekolah je kan? well, tidak langsung. setiap topik yang diajar perlu diberikan penilaian. ditanda, diberikan gred. dan tiada rubrik khusus sebagai panduan. cuma secara general. so ikut cikgu itulah dia nak bagi apa kat murid tu. andaikata tak sempat, turun dari langit jelah markah-markahnya. ish jahat kan cikgu tu?? ade kah option lain? tu belum masuk cerita nak kena key in dalam sistem lembab macam siput sedut itu.

apa yang aku akan buat? ok untuk meredakan kekalutan, aku akan kerjasama dengan lembaga peperiksaan dan bahagian kurikulum. sediakan satu team revise semula kurikulum. tak perlulah setiap subtopik nak kena ada evidens segala. ingat nak menanda tu boleh dalam masa seminit ke?? karang dikatakan tak teliti plak. fokuskan apa yang perlu pelajar kita capai berdasarkan tahap perkembangan otak mereka. dulu masa kat maktab, penat aku belajar teori ilmu pendidikan, ntah segala nama tokoh aku hafal dengan teorinya. yang paling femes, jean piaget. bila tengok silibus, langsung tak ikut kot !
so korang boleh tengok sendiri lah kan, perkembangan kognitif atau akal fikiran kanak-kanak ini adalah mengikut umurnya. someone told me, silibus kat malaysia ni too ambitious.
tahap rendah baik tumpukan kepada learn and play. pernah tengok buku teks bm dajah 1 kt malaysia? ha kat negeri isketambola pun gitu. darjah satu dah kena baca karangan. gila kau. aku dulu darjah satu kerja trace hurup je kot. sambil nyanyi lagu lompat si katak lompat. syok woo!

dan aku akan serapkan juga elemen-elemen dari sunnah dan quran walaupun secara tidak langsung kedalam pemurnian silibus ini.
credit kpd tuanpunya site di atas ya. 

oh ya, nak masukkan secara online tu memang bagus. tapi pastikan laju dan tidak buang masa sesiapa pun yang nak mengadap benda itu....

banyak lagi sebenarnya aku berangan nk buat sebagai menteri pendidikan ni. tapi sebab baju aku nak pergi sekolah esok aku belum gosok, jadi terpaksa stop dulu angan-angan ni. 
banyak butir terperinci aku boleh bagi untuk memantapkan sistem pbs ni. termasuk menghadkan pelajar yang dikendalikan oleh seseorang guru. ...so maybe nanti kalau ada masa nanti aku sambung berangan-angan lagi.

tak salah pun berangan-angan dengan kemahuan ni sebab...No comments:

Post a Comment