Total Pageviews

Thursday, January 14, 2016

tutorial Hp ke Tv/LCD Projektor

Helo semua....
Assalamualaikum kepada yang beragama Islam...

tadi tengahari aku ada upload gamba kt fb pasal aku menyambungkan hp ke LCD ke projektor, nampaknye ramai yang berminat dan tnya aku. jadi aku rasa baiklah aku buat terus tutorial dia caner nak buat connection tu. 


ni la gambaq yg aku upload tengahari tadi.

ok, straight to the point sebab aku nak tgk citer adiputra jap lagi kihkih.

untuk connect hp ke skrin projektor/tv ko memerlukan sejenis device. aku beli kat loyat aritu rega dia rm159. utk sapa2 yg boikot loyat bole la pegi cari tempat lain.


aku pun tak sure apa nama menatang ni taapi aku panggil dia hdmi wireles rceiver. suka hati aku je kan nk bg nama kuikui.
aku sbenarnya nak sambungkan hp ke tv sebab nk tgk tonton/showbox dr handphone ke tv.beli cable tapi takleh detect jadi aku pn g loyat utk cari kabel lain. rupa2nya port hdmi kat tv tu kena ada tulis hdmi-mhl baru boleh ko guna kabel untuk sambung dr hp ke tv.

ok tu kotak dia.

device dia rupa cam ni

ok let say tempat hdmi tu takleh nak masuk kepala dia tu, dia bg extra kabel utk sambung
ni kabel utk jdi sambungan

ok next step,
korang cucuk kepala hdmi ni ke port hdmi di tv /projektor korang
bukak tutup dia macam bukak tutup pendrive

port hdmi 1 aku free so aku cucuk situ. satu lagi tu untuk tv unifi.





ha cucuk situ elok-elok
pastu dia ada usb sebagai powersource dia. usb ni bersambung dekat device tu. so cari usb port kat projektor/tv korang untuk powersource dia. tv aku ade usb port. kalo takde korang jangan risau, g cucuk kat charger henpon punye kepala tu. 




taraaa dah cucuk kt tusb. nampak lampu kecik tu, maknanya dah ada power.

korang on kan projektor/ tv korang.
aku guna tv sebab projektor aku duduk kt skolah.

ada button source kt situ. nanti boleh pilih dari port mana ko nak pilih source ko. dekat projektor pn ada benda ni. biasa dia guna auto search kalau projektor. so korang sambung device ni je, jangan sambung vga kabel kat projektor. kalau tak, nanti dia pening nak pilih.

akan keluar gamba camni kat skrin



pastu ni
pastu...

ok bila keluar ready to connect tu...
korang tgk henpon korang

dekat hujung bahagian atas blah kanan tu pilih kotak2 empat segi tu

nanti keluar menu gini
pilih screen mirroring

pastu nanti keluar camni kat tipon korang,
ha tapla to connect, pastu...

dan kat tv/projektor akan kuar camni
yeayy dah succes pastu dia akan kuar camni plak,

jadi sekarang ada hp wallpaper kt tb korang. ok dia tegak camtu tak best.

 ha aku bukak fb ni. banyak ruang itam kat tb tu kan. mana best.




next step,
on screen rotation
pastu , taraaaa

haaa penuh satu skrin tb kan. pueh hati nak tengok apa pun

cari perkataan tersembunyi ke kan...ekekekke

nak baca quran ke. ni i quran dalam hp. siap bacaan dia ok.


ha ikutla korang nak tengok apa kan.

untuk cikgu2, kalau malas menulis korang ambik je gambar buku yang korang nak suruh budak salin tu, pastu tayang le kat situ.
boleh tnjuk video dari utube.
boleh rakam budak buat drama2 pastu tayang balik kat dorang. msti dorang fefeeling artis kannnn.

dan apa2 saja lagila ikut kreativiti korang.

oh dah namanya port hdmi, dia mmg akan terus direct control volume dari hp korang.
cuma masalahnya kalau kat projektor, korang kena connect speaker ke projektor tu. tv takpe, memang kuat punye bunyi.

ok la aku rasa tu jelah. semoga bermanfaat. 

aku nak tengok cinta si wedding planner ni. nak berangan2 jap. 
bila tah boipren aku nk turun dari langit kannn....ekekkekkeke

babai!

80 comments:

  1. Tq cikgu. Info yg bermanfaat. Semoga ianya mjadi jariah buat cikgu.. sy kna bc 10x lg ni baru faham. Hehe. Lemah bab2 ict ni.. thanks a lot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah. Hehe mula2 kena pastikan handphone ada screen mirroring dulu dan pastu kena cari wireless dongle tu. Semoga berjaya yaaa

      Delete
    2. Alhamdulillah. Perkongsian yg baik. Semoga kita berjaya.kipidap.

      Delete
  2. terima kasih cikgu...sangat memberi manfaat

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama.. Alhamdulillah....:)

      Delete
    2. eh eh sapa la nak tolong cgu buat macamni, menarik, tapi rasa macam tak reti ja.. nak kena minta tolong orang muda2 kut, depa reti

      Delete
  3. Cg boleh bagi nama kedainya sekali tak lagi senang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg sy beli tu kat it hypermart kalau tak silap. dekat lazada pun ada dan boleh dapat lagi murah. awak search wireless dongle

      Delete
    2. Klu dongle yg 1bestarinet tu blh tak?

      Delete
  4. Info yg brguna..tq cikgu..tp kna tgk jgk kn lcd projektor ade port utk hdmi ker x..kn2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah betul. kena ada port hdmi kalau nak guna macam ni.

      kalau nak guna vga, beli cable phone ke vga. pun ada jual. cuma statik satu tempat kita berdiri. tkleh nak jalan2 pusing kelas

      Delete
  5. Kalau LCD sekolah version lama boleh link juga ke dgn HP?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tapi pakai vga cable. takleh pakai alat ni kalau takde hdmi port :)

      Delete
  6. Replies
    1. boleh pakai data plan phone. kalau ada wifi jimat je la kalau nak tayang utube. awak download siap2 dalam phone pastu tayang je bahannya

      Delete
  7. Tq so much my dear....semoga boipren mu muncul x kisah la dr mana....langit ke...laut ke...asalkan baik dan boleh jaga u

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah u r most welcome. thank u for the doa as well
      hihihi :D

      Delete
  8. TQVM 4 perkongsian ini. Banyak manfaatnya. Semoga dipermudahkan urusan nanti.

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. u r welcome!! hahaa esok baru sekola... :') tapi johor sekolah kan arini heheheeee

      Delete
  10. Tq...info yg sgt2 bguna...��
    cuma nk tanya cikgu guna projektor apa di sklh? Sbb tgk mcm terang gambarnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pakai epson EB-S18. memang sangat terang. tu dalam kelas langsir sekerat je and masih jelas gambar.

      Delete
  11. Replies
    1. alhamdulillah. taklah hebat. ada sikit idea Allah bg sy share je hehe :D
      semoga bermanfaat utk awak ye

      Delete
  12. Tq for d info..sgt berguna....

    ReplyDelete
  13. Kalau nak.connect laptop ngan lcd pon boleh lah ye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laptop ke lcd sy pakai cable je hehe. Tak try plak tgk laptop tu ade mirror gak ke tak 😂

      Delete
  14. Cg.. Kalau nak connect dr ipad boleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa orang yg pakai ipad dia pakai cable. sy kurang arif apple product ni. tak reti hehe. maaf tk dapat membantu

      Delete
  15. Terima kasih cikgu ...tpi klau nak guna dongle lain method die still sama ya?

    ReplyDelete
  16. actually boleh guna chromecast.search google pasal chromecast

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah yer betul. Tp sy dh beli benda ni so pakai je benda ni hehe

      Delete
  17. Replies
    1. Anina Taty
      Tapi fb sy private hehe
      Utk kwn2 n family terdekat je :)

      Delete
  18. Klu hp xde screen mirroring mcm mana cgu? Masih boleh ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. dload apps yang utk screen mirroring. dekat playstore.

      Delete
  19. Sebagai org lama akk bangga ada cikgu 2 yg kreatif n smart computer... Tahniah dan terima kasih kerana berkongsi ilmu.. Akk nak cuba juga.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kembali kak.
      selamat mencuba! :)

      Delete
  20. Tq..info yg sgt bmanfaat.. smg cg sentiasa drahmati allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminn...terima kasih utk doanya
      selamat mencuba :)

      Delete
  21. Terima kasih cikgu sudi share.dulu masa beli smartphone tanya jugak sakesman tu mcmmana nak connect handphone terus ke lcd..diorg tak tahu😬...yg ni pun saya kena cuba jugak jugak😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 :)
      heheh sy pon tak sengaja sebenarnya, idea nak connect ke tv tu ada, cumanya sy ingat boleh pakai cable je. tu g brborak2 dengan orang kat kedai it tu. ha dapatla info ni, dah try n berjaya maka sy share la. hehe semoga kita sama2 dpt mengajar dngan lebih best lg! heeee :)

      Delete
  22. Kalu tab boleh connect jugak ke cikgu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je
      kalau ada screen mirroring, guna screen mirroring.
      kalau takde, dload apps kat playstore, wifi display apps

      Delete
  23. Kalau nk connect alat tu ke tv,kena guna wifi ke?ke,boleh je connect tanpa wifi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia tak pakai wifi. guna screen mirroring je.
      adik beradik bluetooth la tp lain mak ayah hehe

      Delete
  24. terima kasih atas perkosngisn yang sangat berguna. memang tengah cari gajet yang boleh sambungkan hp kepada lcd untuk buat kajian pendidikan. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. goodluck utk research awak! :)

      Delete
  25. Salah terkeluar gambar sensors... Naya weh :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. huk alohhhh....tepon gue mmg takde benda2 sensor wehhhh
      kalo telepon anda ada benda2 censored, rancang le dulu pdp tu. jangan la main taram je tayang. haha!

      Delete
  26. Assalam cg, mohon tny ckit.. Screen mirroring 2 mmg dah asal ada dlm phone ke? Dok check2 dlm phone (lenovo) mcm xde je..hehe.. Tq in advance..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada certain phone mmg tkde screen mirroring. Apa yg awk bole buat adela
      1. Check kt gugel sama ada feat phone awk ada screen mirroring atau tkde. Kdg2 dia ada tp nama lain.
      2. Kalau betul2 tkde, awk boleh downdload app kt play store. Boleh search app guna keyword screen mirroring ataupn wifi display.

      Hrp dpt menjwb soalan :)

      Delete
  27. Terima kasih at as perkongsian ilmu nih......
    mohon share cikgu

    ReplyDelete
  28. Terima kasih daun keladi. Info menarik untuk diuji.

    ReplyDelete
  29. terima kasih, cikgu baru mmg mantap bab ni.. saya tumpang belajar. terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe sama2. Sy tk baru sgt pn. Ni taun ke 9 dh sy mengajar. Sy minat bidang ict ni hehe. Sama2la kita blajar ye hehe
      :D

      Delete
  30. tima kasih penulis..sudi berkongsi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama :)
      Terima kasih kerana sudi membaca

      Delete
  31. Salam pendidik...
    Sy ada menjual hdmi wireless disply brand EZCAST... kepada cikgu2 yg berminat boleh ke page FB saya :

    https://m.facebook.com/ezcastcikgumie/?ref=bookmarks

    ReplyDelete